Ridning kan være så mye: Du kan ri på tur, dressur, sprang, western og akademisk. I tillegg er det også noen som er interessert i å ri uten tradisjonelt utstyr. På hodet til hesten har vi hodelag med tøyler. Det finnes mange varianter, både med og uten bitt i munnen. Det er også ulike typer saler ut fra hvilken gren du skal bruke den til. Salen ligger på ryggen til hesten og gir rytteren ulik type støtte. I sprang er det mer fart, og dressur er det mindre fart. Det krever ulik type sits, altså hvordan rytteren sitter på hesten. I western og akademisk er det enda en annen måte å sitte på. Dette gjør at utstyr til hest kan være komplisert. Men du kan alltids gjøre det enkelt også, å bruke en allround sal. Det er en sal som ikke er mer av den ene eller andre grenen men en kombinasjon. De fleste som er på et litt høyere nivå, liker best å bruke den salen som hører til grenen sin. Det kan sammenlignes med utstyret til en skiløper, det som proffen bruker er kanskje ikke nødvendig for turgåeren. Dette er det grunnleggende for ridningen, men det finnes ganske mye mer enn dette.
Beskyttelsesutstyr
Ridning er både morsomt, krevende og det kan også være risikofylt. Det finnes massevis av beskyttelse både til hesten og rytteren. Rytteren skal ha på seg hjelm som er godkjent for ridning, det finnes utallige typer hjelmer i alle prisklasser. For unge ryttere er det ofte påbudt med sikkerhetsvest, som beskytter mot slag og spark i en eventuell ulykke. Hvis du rir sprang, er det mange måter å falle av på som kan være veldig farlig. Hjelmen og sikkerhetsvesten har reddet mange fra alvorlige skader. Hesten kan gjerne ha på beskyttelse på bena, i form av belegg. Disse er ofte festet på nederste del av hestens ben med borrelås og beskytter senene til hesten mot slag. Noen hester slår sine egne ben mot hverandre og trenger beskyttelse for å unngå skader på senene sine. Annet utstyr som beskytter både deg og hesten er reflekser og ridedekken hvis hesten er barbert. Hanskene du bruker beskytter fingrene dine mot brannsår hvis hesten nøkker i tøylene. Skoene du bruker burde ha vernetupp, slik at tærne dine beskyttes mot å bli tråkket på av hesten. Under er en liten huskeliste for hva som trengs til hest og rytter. Dette er kun grunnleggende, det finnes masse ekstra utstyr som er både pent og funksjonelt.
- Sal
- Hodelag
- Hjelm
- Sikkerhetsvest
- Hansker
- Sko med hæl og vernetupp
- Benbeskyttere
- Salunderlag
- Reflekser
Det er mange som har altfor mye utstyr til hesten, fordi det finnes så mye pent å få kjøpt. Det er også mye fint til rytteren: ridebukser finnes i alle farger og former, jakker, hansker, strømper og hjelmer. Det finnes uendelig mange ulike hodelag med flotte pannereimer eller pyntede salunderlag i alle slags farger. Det er fort gjort å bli litt blendet av alt det fine utstyret. Men det mest nødvendige har du altså lest om her nå. I konkurranser er det regler for hva som er lov, både til hesten og rytteren. Det er viktig å sette seg inn i reglene for den grenen du skal konkurrere i. For å finne ut hva du liker best å gjøre med hesten er det lurt å prøve litt forskjellig, og få hjelp til å forstå hva de ulike grenene går ut på. Det er også fullt mulig å bare kose seg med hesten i fred og ro på tur i skog og mark. Det finnes også flere grener enn det som er nevnt her, Mounted Games og Polo er eksempler på morsomme grener med fart og spenning. Det er nok lurt å være litt erfaren før man prøver dette. De ulike grenene er altså:
- Dressur
- Sprang
- Western
- Akademisk dressur
- Travløp
- Konkurransekjøring
- Arbeidskjøring
- Mounted Games
- Polo