Hvorfor være med i rideklubb?

Det er stort sett de firbeinte som gjør at du blir interessert i ridesporten. Samholdet mellom hest og rytter er helt unikt, og du utvikler en nyttig og fin egenskap for empati med disse fantastiske dyrene. Gjennom kjærligheten din til dyrene vil du også finne andre likesinnede i stallen som gjør at rideklubben blir et attraktivt sted å være, takket være vennligheten, kunnskapen og gleden for hest menneskene bringer med seg. Du vil kanskje finne venner for livet, både to- og firbeinte, og du gleder deg til hver gang du skal i stallen. Slikt samhold er et sentralt mål for rideklubber og Norges Rytterforbund (NRYF).

Rideklubben

Du blir vanligvis medlem av NRYF gjennom medlemskapet din lokale rideklubb har til Rytterforbundet. Rideklubbens medlemskap i NRYF gjør at det blir organisert stevner i alle grenene som gjelder i hestesporten, som dressur, sprang, feltritt, voltige og ridning for funksjonshemmede. Det kan arrangeres stevner innad i rideklubben, eller skolecup for de lokale rideklubbene i området, til større stevner som NM i diverse grener. Dette gir mange muligheter til deg som ønsker å delta i konkurranser, at konkurransene blir satt opp på en ordentlig måte og sørger for at bedømmingen er nøytral. For deg som gjerne ikke ønsker å konkurrere, men likevel ta del i sporten finnes det også muligheter.

Rideklubbens gleder

Rideklubber holder ulike kurs for alle som er hesteinteresserte, for store og små. Ridetimene blir tilrettelagt aldersgrupper og kunnskapsnivå, noe som gjør at ridesporten er en sport som alle kan ta del i. Du trenger ikke ha egen hest for å være medlem i rideklubb – bare det å ta del i ridetimer eller i stallen, eller bare generell interesse for hest og ridesport er nok til at du kan være medlem. Samholdet og det sosiale aspektet ved rideklubben er viktig, fordi det skal være et sted hvor alle skal føle seg velkommen og ivaretatt, samt også at den interessen for hestesporten blir holdt vedlike.

Medlemskap i rideklubb og NRYF

Det er en rekke fordeler med å være medlem i en rideklubb. NRYF er forbundet som har ansvar for all organisert ryttersport her i Norge. Medlemskap i NRYF, både for rideklubber og enkeltmedlemmer gir en rekke fordeler, ikke minst at hestesporten blir ivaretatt, kvalitetssikret og at dyrevelferden blir tatt på alvor. På NRYFs nettsider inkluderer fordeler for rideklubber blant annet tilgang til trenerutdanning, kunnskap av høy kvalitet, og klubbutvikling. Fordeler for enkeltpersoner inkluderer tilbud av ridetimer gitt av godkjente ridelærere og et fokus på velferd og sikkerhet. Du får også medlemsbladet Hestesport, som har oppdatert og aktuell informasjon om idretten, samt rabatt på Agria dyreforsikring om du har hest.

Mangfold av muligheter

På NRYFs sine nettsider opplyser de om at de har rundt 340 rideklubber knyttet til seg, at de organiserer 9 forskjellige ridesportgrener, og setter opp mer eller mindre 1 000 stevner hvert år i Norge, på lokalt og nasjonalt nivå. Dette gir mange muligheter til deg som er interessert i ridesport, og gjennom medlemskap i rideklubben din kan du bidra til at hestesporten fremmes. Les gjerne mer om Rytterforbundet på deres nettsider. Der har de også en oversikt over rytterkretsene i Norge, knyttet til de ulike fylkene, hvor du kan se lister over alle klubbene som er etablert i de forskjellige kretsene.

Din lokale rideklubb

Du velger selv hvilken rideklubb du ønsker å være med i. Om du deltar i ridetimer får du gjerne medlemskap gjennom kontingenten du har betalt for timene. Du får de samme NRYF fordelene uavhengig av hvilken rideklubb du er medlem i, sett at rideklubben selv er medlem i NRYF. Forskjellige rideklubber har ulike tilbud og grener de fokuserer på, så du lese litt om forskjellige klubber nær deg og hva de tilbyr av aktiviteter som kan være av interesse for deg. Det er bare til å kontakte de forskjellige rideklubbene om det er noe du lurer på, de hjelper deg.